Tuesday, 16 April 2013

Mengatasi Anak Kurang Selera Makan

Anak cerewet makan. Inilah situasi yang mana akan buat ibu bapa risau tentang selera makan anak. Apakah tanda-tanda anak anda seorang picky eater atau cerewet makan??

1. Bila anak hanya makan satu/dua jenis makanan atau kumpulan makanan tertentu sahaja.
2. Bila dia menolak smeua makanan berwarna hijau dan apa2 yang kelihatan mcm sayur-sayuran.
3. Bila dia hanya mengambil makanan berperisa manis atau masin sahaja
4. Bila si anak mudah terganggu dan lebih berminat untuk bermain dari makan. 

Jika ciri2 di atas ada pada anak anda, itu lah tandanya dia seorang picky eater. Dan ibu bapa patut risau bila keadaan ini berlaku kerana jika dibiarkan lama kelamaan anak2 akan mendapat kurang nutrisi dalam diet harian mereka. Perlu diingatkan bahawa nutrisi yang cukup perlu bg anak2 yang sedang membesar kerana ia penting utk tumbesaran fizikal dan mental yang sihat.

Bagi seorang anak yang dalam proses pembesaran, mereka amat memerlukan cukup zat makanan. Mealshake SHAKLEE adalah salah satu pemkanan tambahan yang mengandungi kesemua vitmain dna mineral serta protien termasuk vitamin B dan zink lengkap yang menjana selera makan kanak-kanak.   


Mealshake tidak sesuai diberikan kepada anak yang berumur kurang dari 1 tahun kerana kerana terdapat mineral2 dan nutrien yang menyebabkan buah pinggang mereka terbeban, seperti protein, garam, fosforus dan kalium berlebihan.

Mealshake lebih baik diberikan kepada anak2 berbanding memberikan mereka makanan yang mengandungi tinggi gula atau empty chalori. Ianya boleh dijadikan sarapan yang berkhasiat untuk bekalan tenaga dan nutrisi harian anak. Bukankan anda sendiri mahukan yang terbaik untuk anak anda. Mealshake adalah makanan terbaik yang sudah pastinya telah melalui ujian klinikal. Namun perlu diingat MEALSHAKE bukan pengganti makanan..ianya adalah pemkanan tambahan sahaja. 


Awas, mealshake mengandungi non fat diary milk. Ianya tidak disarankan jika anak anda mempunyai alergi.alah terhadap produk tenusu atau CMA (Cow Milk Allergy). PAstikan anda mendapat consultation yang betul apabila mengambilnya

BERMINAT meh PM kita.
SMS / WhatsApp : 012-339 4504
Fb : Ibu Adamalisauni

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...